Tietoa päähenkilöistä

Taika- tollerin (C.I.E RU LV BY EE MVA EE LV LT BALT VMVA RKFV-10 BYW-10 BALTV-10 V-10 BALTVV-16 VV- 16 EEV-17 EEVV-17 RIGAVW-18 HeVW-18 LTVV-19 TK1 BH Copperfox`s Carina) sekä Taikan tyttärien Lumon (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA BYW- 13 PMV-13 LVV-15 TLNW- 16 EE VMVA LT VMVA HeVW-21 Magicfox`s Malvira) ja Minkun (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA LV MVA EE MVA LT MVA BALT MVA BYW-15 EE JMVA LV JMVA BALTJW-15 TLNJW-15 TLNW-15 BALTV-16 RIGAW-18 HeV-18 BY GR MVA LT VMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Nebbiolo) sekä Minkun tytärten Myrrin (CIE FI JVA BY MVA EE MVA EE LT MVA JMVA LV JMVA LT JMVA BALT JMVA RIGAJW-18 JV-18 LTJV-19 RTK1 RTK2 RTK3 Magicfox`s Amarone) ja Hertan (CIE FI JVA EE MVA LT MVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Queen of Hearts) ja Myrrin tyttärien Charmin (CIB CIE FI KVA-VAHI FI JVA FI MVA EE MVA LT MVA FI JMVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Barbera) sekä Soman (RTK1 Magicfox`s Carminoir) koirailua kotosalla ja harrastusten parissa raportoi Hanna- emäntä. Naurua ja hammasten kiristystä :)






2018-06-11

Piemonte- pentueen pentutreffit

Viikonloppuna vietettiin odotettua tapahtumaa, Piemonte- pentueen pentutreffejä. Treffit järjestettiin Hämeenlinnassa luonnonkauniilla Könnölän matkailutilalla. Sieltä olimme vuokranneet mökin, samoin Heidin porukka ja pikku-Maisatytön perhe. Muut osallistujat ajelivat päiväseltään paikalle.

Viikonloppu alkoi perjantaina, kun töiden jälkeen ajelimme paikan päälle valmistelemaan seuraavan päivän tapahtumia. Kaikille osallistuville kuudelle pennulle vedimme maanomistajan luvalla pienet MEJÄ- jäljet ympäröivään kangasmaastoon. Sitten laiteltiin tavaroita lajikoulutuksia varten esille ja illalla treffattiin Lucaa, joka oli saapunut paikalle samoihin aikoihin meidän kanssa. Olikin hyvät leikit sisaruksilla :)

Aamulla jatkettiin tapahtumavalmisteluja ja sitten alkoi porukkaa saapua paikalle. Päivä oltiin päätetty aloittaa klo 9.30. Ensin Jarno piti tervetuliaispuheen ja käytiin läpi päivälle suunniteltu ohjelma. Varsinaiset koulutukset aloitettiin kymmenen aikoihin, MEJÄ:n ollessa ensimmäinen laji.

Pennut (Myrri, Vanni, Maisa, Luca, Nipsu ja Brio) kokoontuivat lähelle jälkien alkua kuuntelemaan laukaukset. Jarno ampui kahdesti startterilla, ensimmäisen laukauksen kauempaa pennuista ja toisen n 20 m päästä. Olipas mukava huomata että kukaan ei laukauksia pelännyt!

Myrri, jonka kanssa ollaan jo muutamia pieniä mejäjälkiä tehty, toimi esimerkkisuorittajana ja muut saivat seurata läheiseltä tieltä jäljestystä. Reilun 100 m jälki mentiin kivalla vauhdilla ja tyylillä, häntä heiluen iloisesti sorkalle :) Sitten pääsivät muut pennut omille jäljilleen. Minä vein aina sorkan jäljen loppuun ja toimin oppaana, Jarnon ottaessa kuvia suorituksista. Kaikki pennut olivat hyvin kiinnostuneita verestä, ja kukin omaa vauhtiaan jäljet eteni. Kovin maavainuista porukkaa ainakin tässä vaiheessa, katsotaan sitten mitä ikä ja kokemus tuo tulleessaan. Varsin lupaavia nenän käyttäjiä olivat jokainen!



Myrri saappuu sorkalle


Luca jäljellä


Kun kaikki olivat jälkensä suorittaneet, palailtiin meidän mökille missä pidettiin pieni näyttelykoulutus. Minä näytin Taikan kanssa kehässä esiintymisen mallisuorituksen ja kerroin mitä näyttelyissä tapahtuu ja mitä koiran tulee osata - eli treenattavat asiat ennen ensimmäisiä pentukehiä. Tämän jälkeen jokainen pentu tuli yksitelleen kehään, tehtiin vähän seisomis- ja käsittelyharjoitteita ja juoksukierrokset. Pikkuisen oli virtaa kavereilla, ja toki melkoinen häiriökin kun muut pennut hihnoissa seurasivat kehän laidalla. Mutta hyvin kaikki suoriutuivat, etenkin Luca oli jo varsinainen pro, olihan hän edellisviikolla jo käynyt näyttelytouhun aloittamassa mätsärissä, missä sijoitus reilun sadan koiran joukosta huima BIS4!

Näyttelytreenin jälkeen olikin lounastauon vuoro. Jarno laittoi grillin lämpiämään ja porukalla laiteltiin tarjoilut esiin. Lounas aloitettiin tarjoamillamme kuohuviinilasillisilla ja toteutettiin muuten nyyttäriperiaatteella. Olikin maittava ja riittoisa lounas! Salaatit, leivät, pihvit, makkarat, bataatit, kahvit ihanine torttuineen ... Kiitos kaikille! Kun vatsat olivat täynnä, piti Emmi pienen luennon pennun rauhoittumisharjoituksista, Brion toimiessa esimerkin näyttäjänä. Kiitos Emmi, varmasti kaikki saimme ideoita asian toteuttamiseen kotioloissa!


Porukkaa lounastamassa

Tämän jälkeen oli TOKO- opetuksen vuoro. Minä, Heidin ja Emmin (jotka ovat tokoilleet enemmän) avustuksella kerroin mitä alokasluokassa tapahtuu. Tämän jälkeen Minku näytti esimerkkikoirana TOKO:n alokasluokan liikkeet. Hyvin oli mammalla muistissa, vaikka edelliset treenit oli ennen pentuja :) Sitten Caro pääsi näyttämään vähän ylemmän luokan menoa, eli tunnistusnoutoa, jonka jälkeen kaikki pennut pääsivät opettelemaan tunnistusnoudon alkeita.


Caron tunnistusnouto

Seuraavana ohjelmassa oli taipumuskokeen esittely. Jarno kertoi ensin kokeen kulun, ja sitten näytettiin esimerkkiä, tällä kertaa Lumon kanssa. Ensin lokin nouto rannalta ja sitten veneestä heitetyn lokin kanssa, hienosti menivät molemmat. Sitten hakuruutua siipidamein. Pennut pääsivät tutustumaan riistaan, kaikki noutamaan varista (Myrri näytti esimerkin) ja halukkaat myös lokkia. Hienosti kiinnosti riista kaikkia! Varsinkin Nipsu oli jo melkoinen vesinoudon mestari, lokki palautui vedestä kuin vanhalta tekijältä konsanaan :)


Maisa innoissaan variksesta :)


Nipsu noutaa lokkia

Viimeisenä osiona esiteltiin VEPE. Kumivenettä ei ollut käytössä, mutta onnistui se soutuveneelläkin. Ensin Lumo näytti veneestä hypyn ja tämän jälkeen Caro teki esineen vientiä ja veneen hakua. Sitten halukkaat pennut pääsivät soutelemaan ja kokeilemaan veneestä hyppyä. Soutuvene ei siihen ole paras valinta, koska on liukas ja kovat reunat. Muut eivät kokeilleetkaan loikkaamista, mutta vesipeto Nipsu tuli veneestä hienolla hypyllä :)


Caro vepeilee

Siihen loppui pentujen koulutuksellinen osio ja alkoi vapaa-aika. Päivän aikana pennut eivät olleet kontaktissa vaan keskityttiin tekemiseen. Nyt pääsi porukka irti ja voi sitä menoa! Painia, uimista, leikkiä :) Sopuisaa sakkia kyllä olivat, yhtään isompaa kähinää ei tullut vaan leikit sopivat hyvin yksiin ja kaikki olivat menossa mukana. Kun väsymyksen merkkejä alkoi ilmaantua, pennut pääsivät hihnaan ja lepäämään, kuka mökkiin ja kuka autoon. Olikin unista ja tyytyväistä porukkaa!

Kiitos kaikille osallistuneille aktiivisuudesta ja hyvistä keskusteluista sekä palautteesta! Tyytyväisin mielin eilen kotiin ajeltiin ja lauma väsyneitä koiria oli varmasti vähintään yhtä tyytyväisiä :)


Tunnelmia kotosalta pentutreffien jälkeen :)