Tietoa päähenkilöistä

Taika- tollerin (C.I.E RU LV BY EE MVA EE LV LT BALT VMVA RKFV-10 BYW-10 BALTV-10 V-10 BALTVV-16 VV- 16 EEV-17 EEVV-17 RIGAVW-18 HeVW-18 LTVV-19 TK1 BH Copperfox`s Carina) sekä Taikan tyttärien Lumon (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA BYW- 13 PMV-13 LVV-15 TLNW- 16 EE VMVA LT VMVA HeVW-21 Magicfox`s Malvira) ja Minkun (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA LV MVA EE MVA LT MVA BALT MVA BYW-15 EE JMVA LV JMVA BALTJW-15 TLNJW-15 TLNW-15 BALTV-16 RIGAW-18 HeV-18 BY GR MVA LT VMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Nebbiolo) sekä Minkun tytärten Myrrin (CIE FI JVA BY MVA EE MVA EE LT MVA JMVA LV JMVA LT JMVA BALT JMVA RIGAJW-18 JV-18 LTJV-19 RTK1 RTK2 RTK3 Magicfox`s Amarone) ja Hertan (CIE FI JVA EE MVA LT MVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Queen of Hearts) ja Myrrin tyttärien Charmin (CIB CIE FI KVA-VAHI FI JVA FI MVA EE MVA LT MVA FI JMVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Barbera) sekä Soman (Magicfox`s Carminoir) koirailua kotosalla ja harrastusten parissa raportoi Hanna- emäntä. Naurua ja hammasten kiristystä :)






2015-10-20

Treenejä ja terveystuloksia

Vihdoinkin saimme Minkun JADD- ja CP1- geenitestien tulokset Amerikasta OFA:lta. Posti oli hukannut näytteet ja ne seilasivat ties missä, sen vuoksi sana vihdoinkin. Mutta hyvää kannatti odottaa, kuten sanotaan: Minku on terve kummankin suhteen :) Kelle lyhenteet eivät mitään sano, niin JADD tulee sanoista Juvenile Addisons disease. Autoimmuunisairaus ilmenee nuorilla koirilla, aiheuttaen oksentelua, ripulointia, ruokahaluttomuutta, väsymystä jne. Tauti aikaansaa lisämunuaisten kuorikerroksen vajaatoiminnan mikä voi johtaa nk. Addisonin kriisiin, tehohoitoa vaativaan tilaan joka usein johtaa kuolemaan. Minkulla molemmat geenialleelit (sekä isältä että äidiltä perityt) ovat terveet, Tämä tarkoittaa sitä, että Minku itse ei tähän Addisonin taudin muotoon sairastu eikä se myöskään tule saamaan ko. geenin suhteen sairaita jälkeläisiä.

CP1 puolestaan on Cleft Palate eli kitalakihalkio. Tässä geenitestissä tutkittiin yleisimmän kitalakihalkiota aiheuttavan geenin muoto. Minkulla molemmat geenialleelit ovat terveet, joten Minkun pennuilla kitalakihalkio on erittäin epätodennäköinen.

Kun Minkusta on lisäksi tutkittu DE eli degenaratiivinen enkefalopatia (mistä kirjoittelin jo aiemmin) tuloksin terve, voidaan olla varsin tyytyväisiä siihen, miten Grappolo- pentueessamme geenit ovat kohdillaan :)

Lisää hienoja terveystuloksia saimme Minkun sisaruksista Sulosta ja Ruudusta. Kummankin lonkat kuvattiin AA:ksi, kyynärät 00:ksi ja lisäksi Sulolta kuvattiin vielä selka virallisesti tuloksin VA0 LTV0 eli terve. Kaiken kaikkiaan tällä hetkellä kun pennut ovat 19 kk ikäisiä, on lonkiltaan ja kyynäriltään kuvattu 6/9 tuloksin AA 00, selät 4/9 tuloksin terve, polvet 7/9 00 (terve) ja kaikilta on tutkittu silmät tuloksin ei perinnöllisiä silmäsairauksia. Erittäin hienot tulokset siis koko pentueella ja näiden(kin) puolesta voimme hyvillä mielin suunnitella Minkun tulevaa pentuetta :)



Sitten sitä treeniosuutta :) Kuten kuvista näkyy, taipparitreenit ovat mukavalla mallilla. Eilen otimme kameran matkaan treeneihin. Kaikki tytöt pääsivät tekemään ensin hakuruutua siipidameilla (sujui hienosti kaikilta) ja sitten vähän noutoharjoittelua pupulla ja variksella. Erityisesti pupu oli Minkulle mieluinen ja yllättävästi Taika oli se, joka oli variksesta eniten innossaan :D Kuten olemme Jarnon kanssa huomanneet, muutto Jumesniemelle on ollut Taikalle erittäin mieluisa juttu. Tiedä sitten johtuuko siitä, että me Jarnon kanssa nautitaan muutoksesta ja Taika heijastaa käytöstään meistä, mutta rouva on nuortunut silmissä :) On paljon leikkisämpi ja seurallisempi kuin ennen, eli erittäin hyvä muutos, johtui sitten mistä tahansa!

Eilen meillä alkoi Minkun kanssa toko- kurssi Pro Caniksella. Ryhmässämme on vain kaksi koirakkoa, joten saimme erittäin intensiivistä ohjausta. Tunnin aiheena oli sivulletulo ja seuraaminen. Molemmat Minku osaa, mutta se tällä kertaa ohjattava olinkin lähinnä minä ;) Vartaloapujen karsinta, koiran innostaminen, hulluttelu... Paljon on minulla opittavaa! Tunnin lopuksi tutustuimme naksutinkoulutukseen, mitä en ole kenenkään koiramme kanssa harrastanut. Minku kun on fiksu tyttö, tajusi hyvinkin pian mistä sen naksun ja namin saa. Itsellenikin oli kiva päästä opettelemaan ihan uutta juttua ja tätä aion treenailla kaikkien tyttöjen kanssa aktivointimielessä kotosalla :)