Tietoa päähenkilöistä

Taika- tollerin (C.I.E RU LV BY EE MVA EE LV LT BALT VMVA RKFV-10 BYW-10 BALTV-10 V-10 BALTVV-16 VV- 16 EEV-17 EEVV-17 RIGAVW-18 HeVW-18 LTVV-19 TK1 BH Copperfox`s Carina) sekä Taikan tyttärien Lumon (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA BYW- 13 PMV-13 LVV-15 TLNW- 16 EE VMVA LT VMVA HeVW-21 Magicfox`s Malvira) ja Minkun (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA LV MVA EE MVA LT MVA BALT MVA BYW-15 EE JMVA LV JMVA BALTJW-15 TLNJW-15 TLNW-15 BALTV-16 RIGAW-18 HeV-18 BY GR MVA LT VMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Nebbiolo) sekä Minkun tytärten Myrrin (CIE FI JVA BY MVA EE MVA EE LT MVA JMVA LV JMVA LT JMVA BALT JMVA RIGAJW-18 JV-18 LTJV-19 RTK1 RTK2 RTK3 RTK4 Magicfox`s Amarone) ja Hertan (CIE FI JVA EE MVA LT MVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Queen of Hearts) ja Myrrin tyttärien Charmin (CIB CIE FI KVA-VAHI FI JVA FI MVA EE MVA LT MVA FI JMVA EE JMVA RTK1 RTK2 RTK3 BH Magicfox`s Barbera) sekä Soman (FI JVA FI JMVA RTK1 Magicfox`s Carminoir) koirailua kotosalla ja harrastusten parissa raportoi Hanna- emäntä. Naurua ja hammasten kiristystä :)


2016-04-29

Kennelliiton uudet sopimukset ja pentujuttuja :-)

Osallistuin eilen Satakunnan kennelpiirin järjestämään koulutustilaisuuteen kasvattajille, aiheena Kennelliiton uudistuneet sopimukset. Sopimuksista on ollut paljon keskustelua ja ehkä vähän kohuakin somessa, joten mielenkiinnolla lähdin paikalle kuulemaan, mikä kaikki siellä on oikein muuttunut,

Tilaisuudessa oli paikalla kolme kennelneuvojaa (kouluttajat) ja reilu 20 kasvattajaa eri rotujen piiristä. Sopimukset käytiin läpi yksitellen ja olihan niissä niin muutoksia kuin täsmennyksiäkin. Itseäni eniten kiinnosti sopimus koiran kaupasta. Siinä muuttuneita asioita olivat mm. se, että tällä hetkellä (tästä on vääntö käynnissä) kasvattaja ei voi omistaa koiraa puoliksi kenenkään kanssa. Esim. meidän Lumo ja Minku, jotka ovat sekä minun että Jarnon nimissä, ei jatkossa olisi enää mahdollista omistaa näin. Tuntuupa hullulta, toivottavasti tämä kohta tosiaan saadaan muokattua paremmaksi, ennenkuin nämä sopimukset tulevat ainoiksi käytössä oleviksi. Vanhoja sopimuksia voi käyttää vuoden 2016 loppuun.

Kasvattajan korvausasioissa oli myös tapahtunut muutoksia. Esim. napatyräleikkausta ei enää mainita suoriltaan korvattavaksi ja kivesvian korvaus on tippunut 20%:iin, aiemman 33 % sijasta. Myös varausmaksukäytäntöä oli muutettu mielestäni ehdottomasti parempaan suuntaan. Aiemmin, jos kasvattaja otti varausmaksun pennusta, hän ei enää "voinut" perua kauppaa, vaikka ostajasta olisi ilmennyt seikkoja, joiden pohjalta kasvattaja olisi tullut toisiin ajatuksiin pennun myynnistä. Nyt kasvattaja voi perua, palauttamalla varausmaksun kaksinkertaisena. Mielestäni erittäin hyvä muutos!

Kaikissa sopimuksissa näkyi se, että lakiasiat oli otettu paremmin huomioon, oli painotuksia, tummennuksia ja asioiden selvittämistä "rautalangalla". Lienee perua siitä, kuinka paljon ongelmia koirakaupassa liikkuu, tämä tuli tuollakin tilaisuudessa hyvin selväksi. Täytyy kyllä olla tyytyväinen, että pääosin on osannut valita pennunostajat niin, että yhteisymmärryksessä on asioista saatu sovittua, niin korvausten, pevisatutkimusten kuin muidenkin sopimusasioiden tiimoilta. Toki ne oppirahat on itsekin tullut maksettua, ehkä nämä uudet sopimukset vähentävät oppirahojen maksun tarvetta entisestään jatkossa.

Minkun pentue ensi vuonna tullaan sitten "hoitamaan" näillä uusilla sopimuksilla, aina astutussopimuksesta pennun kauppasopimukseen. Sijoitussopimusta en tule koskaan enää tarvitsemaan, sillä en kannata sitä systeeminä, eikä tällaiselle pienkasvattajalle sillä ole mitään käyttöä. Jalostukseen käyttämäni koirat mahtuvat asumaan meillä ja jos sellainen tilanne tulee, että ehdottomasti haluan käyttää jotain kasvattiani jalostukseen, on jalostusoikeuden luovutussopimus tehty tätä varten. Tämäkin asia on uusissa kauppasopimuksissa otettu jo huomioon (sekä ihan omana sopimuksenaan), sopimukseen voi rastia kohdan, että ostajan kanssa on keskusteltu mahdollisesta myöhemmästä jalostusoikeuden luovutuksesta. Oikein hyvä!

Viimeisen kuukauden aikana on myös pentukyselyiden määrä kasvanut huimasti. Varmaan lähestyvä kesä tekee osansa asiaan, mutta monta erittäin hyvän kuuloista kysyjää on nimenomaan pitänyt ensi vuotta sinä aikana, kun koiran haluavat. Kyselyitä on tullut pääosin sähköpostitse ja niissä on ollut hienoa huomata, kuinka kysely on kohdistettu nimenomaan MEIDÄN pentueeseemme, käyden sekä Minkua että Pyryä läpi, kysellen ja pohtien asioita. Toki joukkoon on mahtunut myös joukkopostaajia, joiden tiedustelusta näkee heti, että samaa viestiä on lähetetty monelle kasvattajalle, olipa joukossa sellainenkin joka oli jättänyt toisen kasvattajan osoitteen näkyviin (huomasin tämän vasta vastattuni...). Hieman vinkkiä tässäkin, kannattaa olla tarkka ja personoida tiedustelu, silloin varmasti on paremmat mahdollisuudet päästä pennunhankinnassa pidemmälle, ainakin meidän kanssamme ;-)

Muutama tapaaminenkin potentiaalisten pennunostajien kanssa on tulossa tässä kevään mittaan ja monia olemme kutsuneet Kennelpäiväämme 20.8, missä esitellään koiramme, meidät, harrastustoimintaa, on yleistä keskustelua ja kysymysten vaihtoa ja näillä näkymin myös Pyry omistajineen on paikalla. Näin bloginkin välityksellä avoin kutsu, tervetuloa tutustumaan!