Tietoa päähenkilöistä

Taika- tollerin (C.I.E RU LV BY EE MVA EE LV LT BALT VMVA RKFV-10 BYW-10 BALTV-10 V-10 BALTVV-16 VV- 16 EEV-17 EEVV-17 RIGAVW-18 HeVW-18 LTVV-19 TK1 BH Copperfox`s Carina) sekä Taikan tyttärien Lumon (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA BYW- 13 PMV-13 LVV-15 TLNW- 16 EE VMVA LT VMVA HeVW-21 Magicfox`s Malvira) ja Minkun (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA LV MVA EE MVA LT MVA BALT MVA BYW-15 EE JMVA LV JMVA BALTJW-15 TLNJW-15 TLNW-15 BALTV-16 RIGAW-18 HeV-18 BY GR MVA LT VMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Nebbiolo) sekä Minkun tytärten Myrrin (CIE FI JVA BY MVA EE MVA EE LT MVA JMVA LV JMVA LT JMVA BALT JMVA RIGAJW-18 JV-18 LTJV-19 RTK1 RTK2 RTK3 Magicfox`s Amarone) ja Hertan (CIE FI JVA EE MVA LT MVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Queen of Hearts) ja Myrrin tyttärien Charmin (CIB CIE FI KVA-VAHI FI JVA FI MVA EE MVA LT MVA FI JMVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Barbera) sekä Soman (Magicfox`s Carminoir) koirailua kotosalla ja harrastusten parissa raportoi Hanna- emäntä. Naurua ja hammasten kiristystä :)


2021-02-05

Pääsiäispentujen odotus on alkanut :)

Tänään on laitettu alulle Myrrin ensimmäinen pentue :) Pentueen työnimi on Veneto, joka tulee Myrrin virallisesta nimestä Amarone. Se kun on Veneton alueen parhaita punaviinejä. Pentueen teema voisi olla myös Pääsiäinen, sillä laskettu aika on juurikin Pääsiäisen pyhinä. Miten meillä sattuukin, edellinen pentue syntyi Jouluna ja tämä toivottavasti Pääsiäisenä... ja laitettiin alulle Runebergin päivänä- mukavia "sattumia" :)

Itse pentueen alulle laitossa "sattui ja tapahtui". Myrri aloitti juoksunsa vähän ennakkoajassa, odotimme niitä alunperin vasta helmikuussa. Lumon aloittaessa omansa, alkoi Myrri heti perään. Kun juoksut alkoivat, olin heti yhteydessä Hepun omistajaan Marikaan, sillä suunniteltu astutus piti tapahtua Hepun luona Lappeenrannassa. Laitoin Marikalle viestiä, ja hän soittikin heti sen saatuaan. Heppu oli satuttanut selkänsä, törmättyään porttiin. Selkäongelmat voivat olla hyvin viheliäisiä, ja parantuminen niistä voi kestää kauan. Astuminen on urokselle melkoinen rasitus, ja kipeällä selällä sen onnistuminen olisi hyvin epävarmaa, eikä koiraa ajatellen olleenkaan "reilu" ajatus. Yhteistuumin päädyimme siihen, että astutusta emme nyt yritä, toivottavasti joskus myöhemmin Hepun toipuessa, päästään pentuetta kokeilemaan. 

Onneksi meillä oli toinen suunnitelma, joka alunperin oli tarkoitus toteuttaa Myrrin mahdollisiin toisiin pentuihin. Minkun siemennyksestä jäi toinen "breeding unit" käyttämättä, ja tämä oli säilytyksessä Evidencian spermapankissa. Kyseessä oli siis Huey, Hertan isä. Tässä reilun vuoden aikana, kun Druif- pentueen kasvua ja kehitystä olemme päässeet seuraamaan, on vahvistunut se, että yhdistelmä oli erittäin onnistunut. Kolme pentueesta on jo PEVISA- kuvattu terveiksi, luonteet ovat aivan ihania ja jälkeläisissä on moottoria moneen menoon, riistaviettiäkin löytyy todella hyvin. Kaikki seikat siis puolsivat Hueyn käyttöä Myrrille, joka Minkun lähisukulaisena omaa pitkälti samaa geeniperimää. Olimme alustavasti jutelleet asiasta Hueyn omistajan Jenniferin kanssa. Jenniferin luona asuu Minkun ja Hueyn pentu Dasher, johon he ovat erittäin tyytyväisiä. Tästäkin syystä Jennifer näytti vihreää valoa yhdistelmälle, ja niinpä päätimme edetä pentusuunnitelmassa.

Myrrin progearvoja mitattiin kolmesti tällä viikolla, niiden noustessa odotetusti (ma 4.6, ke 11.3 ja to 15.3), päätyi siemennyksen tekevä lisääntymistieteen erikoislääkäri Tuire Tamminen siihen, että tämä perjantaiaamu olisi paras aika siementää. Tuire siemensi myös Minkun, vastaavilla progearvioilla ja tästähän saimme tulokseksi seitsemän hienoa pentua.

Tänään siis ajelimme aamusta Evidenciaan, jossa Myrrille tehtiin siemennys Hueyn pakastespermalla. Progeja otettaessa oltiin jo tehty sisätutkimus, jonka perusteella tiesimme, että mitään fyysisiä esteitä siemennykselle ei ole. Mieluusti ensimmäinen pentue oltaisiin tehty luomuna, mutta tässä kohtaa se ei vaan mahdollista ollut. Myrri suhtautui koko hommaan omaan tapaansa häntää vispaten, koko toimenpide sujui hienosti ja Myrri sai Tuirelta paljon kehuja luonteestaan. Eipä ollut ensimmäinen kerta kun Myrrin (ja myös meidän muiden tyttöjen) luonnetta kehutaan! Ei ole tässä rodussa itsestään selvää tuo avoimuus, ystävällisyys ja "tervepäisyys". Kun ammattilainen sen toteaa ja kehuu jalostuskoiran tältä(kin) osin upeaksi, ei voi kun olla tyytyväinen! 

Nyt sitten alkaa odotusaika, joka toivottavasti päättyy Pääsiäisenä Veneto- pentueen syntymään :) Se on Magicfox`n viides pentue, ja todella odotettu kuten edeltävätkin pentueet. Ihanaa odotusaikaa tähän talven kylmyyden keskelle :)