Tietoa päähenkilöistä

Taika- tollerin (C.I.E RU LV BY EE MVA EE LV LT BALT VMVA RKFV-10 BYW-10 BALTV-10 V-10 BALTVV-16 VV- 16 EEV-17 EEVV-17 RIGAVW-18 HeVW-18 LTVV-19 TK1 BH Copperfox`s Carina) sekä Taikan tyttärien Lumon (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA BYW- 13 PMV-13 LVV-15 TLNW- 16 EE VMVA LT VMVA HeVW-21 Magicfox`s Malvira) ja Minkun (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA LV MVA EE MVA LT MVA BALT MVA BYW-15 EE JMVA LV JMVA BALTJW-15 TLNJW-15 TLNW-15 BALTV-16 RIGAW-18 HeV-18 BY GR MVA LT VMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Nebbiolo) sekä Minkun tytärten Myrrin (CIE FI JVA BY MVA EE MVA EE LT MVA JMVA LV JMVA LT JMVA BALT JMVA RIGAJW-18 JV-18 LTJV-19 RTK1 RTK2 RTK3 Magicfox`s Amarone) ja Hertan (CIE FI JVA EE MVA LT MVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Queen of Hearts) ja Myrrin tyttärien Charmin (CIB CIE FI KVA-VAHI FI JVA FI MVA EE MVA LT MVA FI JMVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Barbera) sekä Soman (RTK1 Magicfox`s Carminoir) koirailua kotosalla ja harrastusten parissa raportoi Hanna- emäntä. Naurua ja hammasten kiristystä :)






2016-03-14

Kasvattajapäivien antia ja kennelvieraita :-)

Viikonloppuna järjestettiin Novascotiannoutajat ry:n kasvattajapäivät Lahdessa hotel Scandicissa.
Koska ennakkoon ilmoitetut luentoaiheet olivat mielenkiintoiset, päätimme osallistua tapahtumaan Jarnon kanssa. Lisäksemme paikalla oli noin 30 henkilöä, huomionarvoisena seikkana mainittakoon, että Jarno oli osallistujien ainoa mies ;-)

Päivän ensimmäisenä aiheena oli MH- luonnekuvaus, luennoitsijana Riitta Liimatainen (kuvannut sekä Lumon että Minkun). Luennolla käytiin seikkaperäisesti läpi kaikki MH- kuvauksen osa-alueet sekä verrattiin vuosina 2008-2015 MH- kuvattujen tollereiden tuloksia rodulle luotuun "ihanneprofiiliin". Mikä oli useammassakin osa-alueessa havaittavaa, oli se, miten paljon toteuma poikkesi ihanneprofiilista. Tämä herättikin paljon keskustelua, miten ihanneprofiili oli luotu ja voidaanko sitä pitää ihanneprofiilina, kun suurin osa kuvatuista koirista poikkeaa siitä monin osin.

Suurimpia poikkeamia "ihanteen" ja todellisuuden välillä olivat koirien suhtautuminen etäleikkiin (toteuma: Ei kiinnostusta, ei saavu avustajan luo, ihanne: saapuu avustajan luo, leikkii, on kiinnostunut leikkivästä avustajasta). Toinen merkittävä poikkeama oli takaa-ajossa ja tarttumisessa vieheeseen (toteuma: ei aloita, aloittaa mutta keskeyttää, ei tartu saaliiseen. ihanne: aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, tarttuu heti saaliiseen). Omien tyttöjemme osalta olimme ihmetelleet, miten paljon ne poikkesivat "ihanneprofiilista". Olikin avartavaa nähdä ja kuulla, että itseasiassa tytömme menevät rodun toteumaan varsin hyvin ja ihanneprofiili on tietyn määrän henkilöitä luoma "teoreettinen" ihanne, joka ei monilta osin vastaa todellisuutta. Voidaankin kysyä (ja kysyimmekin), onko tällainen ihanneprofiili realistinen ja pitäisikö kenties ihannetta tietyin osin miettiä uudelleen, kun koirakanta jota testataan, käyttäytyy monin kohdin hyvin eritavalla.

Mielenkiintoista oli myös se, että testattujen koirien määrästä keskeyttäneitä oli jonkin verran ja suurin osa keskeytyksistä oli ohjaajan keskeytyksiä (tällöin kuvauksen saa uusia kerran). Aggressiivisesti käyttäytyviä koiria oli kuvautujen koirien joukossa 10 kpl (kuvauksen osio kontakti: torjuu kontaktia, murisee, yrittää purra). Tämä voi tuntua pieneltä määrältä, mutta suhteutettuna siihen mitä koiramateriaalia kuvaukseen tuodaan (ne aktiivisimmat, valikoitunut pieni joukko noin 10 % rodusta suhteutettuna vuosittaisiin rekisteröintimääriin), huolestuttuvan suuri mielestämme.

Yhdistyksen kanta MH- kuvaukseen/luonnetestiin jäi myös hieman auki. Miksei sitoumuskasvattajilta vaadita, että jalostuskoirat ovat kuvattuja/testattuja? Testiin kun ei tarvitse valmentaa koiraa, niihin pääsee melko helposti, eivätkä kustannuksetkaan maata kaada. Onko jalostukseen käytettävä koiramateriaali luonteiltaan niin "huonoa", että testivaatimus karsisi liian suuren osan koirista pois jalostuskäytöstä? Jos näin on, on rodun tila todellakin huolestuttava. Jalostustoimikunnan puheenjohtaja Riikka Tarvonen vastasi tiedustellessame tätäkin asiaa, että yhdistyksellä on pohdinnassa nämä luonneasiat jne. Toivomme todella, että asia ei jää vain pohtimisen varaan ja sille oikeasti tehdään jotain eli vaaditaan edes se, että sitoumuskasvattajien jalostuskoirat ovat luonteensa osalta kuvauttuja/testattuja. Rodussa arkuus, paukku-arkuus, erilaiset pelkotilat yms kun ovat valitettavan yleisiä (tämän voi lukea esim. fb:n keskusteluryhmästä "Tollerit", missä valitettavan usein kysellään apuja ja kokemuksia omituisiin pelkoihin, miksi koira ärisee lapselle ja mitä sille voi tehdä, koira ei suostu matkustamaan autossa vaan tärisee, läähättää jne jne, luonteen heikkoudesta kertovaa).

Päivän toista luentoaihetta odotimme erityisen innolla, Tuire Kaimion piti luennoida aiheista : Olot kasvattajan luona vaikuttavat paljon pennun kehitykseen ennen luovutusikää. Mitä kasvattaja voi tehdä pentujen kehittymisen eteen? Minkälaisia virikkeitä kannattaa järjestää missäkin ikävaiheessa? Mitä pienen pennun ja emon elekielessä on huomioitavaa? Milloin pentuja kannattaa viedä ulos? Miten parhaiten sopeuttaa pennut uusiin koteihin?

Tuire aloitti luentonsa kertoen hyvin yleismaallisesti koirien kesyyntymisestä, metsästysketjusta ja sen osa- alueista. Monessa kohtaa puhuttiin esimerkein laumanvartijakoirista, terriereistä ja jonkin verran paimenkoirista, mielestäni olisi ollut foorumille sopivampaa lähestyä asioita enemmän kohderyhmän eli noutajarodun näkökulmasta. Oloihin kasvattajan luona ei puututtu juuri lainkaan. Omissa esimerkeissään (videoita omista terrieripennuistaan) nähtiin miten koirille oli laitettu pissalaatikoksi karikkeella täytetty loota ja miten pennuille oli kiinnitetty telineeseen roikkuvia ja kolisevia kattiloita ym. Painotettiin kaivamisen mahdollistamisen tärkeyttä (no terrierit kaivavat...) sekä hän itse kertoi ettei tee talvipentuja. No joo, ehkä tämä ei ihan osu tolleriin, koirilla on jo pentuina sen verran turkkia että ulkoilut pakkassäässäkin onnistuvat varsin mainiosti, toki pentujen seurassa ollen ja niitä tarkkaillen.

Ikävaiheittaiset virikkeet jäivät lähes käsittelemättä, tuota kaivamista lukuun ottamatta. Pennun ja emon elekielestä kertoi lähinnä video, missä aikuinen koira puhahti ja pennut lakosivat karkuun ollessaan pihalla, peläten "ylhäältä tulevia petolintuja". Mielenkiintoista olisi ollut nähdä ihan video/kuvaesimerkein tätä pennun ja emon elekieltä, mistä mikäkin ilme ja ääni kertoo jne. Pentujen sopeuttaminen uusiin koteihin olisi Tuiren mielestä hyvä tehdä niin, että pentuja annetaan käymään päivävierailulla 5- 6 viikon iästä eespäin uusiin koteihinsa. Voin sanoa, että olemme varsin eri mieltä! Kaiken kaikkiaan Tuiren luento oli pettymys. Moniin kysymyksiin saatiin vastaukseksi että hän puhuu asioita ja tekee niitä kouluttajan näkökulmasta. No, me olimme kasvattajapäivillä ja hänkin on kasvattaja, eli ehkä olisi voinut miettiä luentoaan sopivammaksi kasvattajan näkökulmasta.

Palattuemme kasvattajapäiviltä sunnuntaina, oli kotona odottamassa hyvin "mummin ja papan" (minun vanhemmat) hoitamat koirat, kiitoksia vielä! Siinä pari tuntia lepäiltiin ja sen jälkeen saimmekin vieraita Tammisaarasta asti. Tollereista kiinnostunut pariskunta tuli tutustumaan rotuun ja meidän tyttöihimme. Nämä ovat aina mukavia ja antoisia vierailuita puolin ja toisin, nytkin neljä tuntia hurahti ihan hetkessä keskustellen, koiranetissä ja sivustoillamme käyden (hieno oli huomata, että sivustoihimme oli tarkasti tutustuttu etukäteen!), tytöillä pientä treeniä (dobo, naminetsintä, noudot) näyttäen ja ajatuksia terveysasioista, kasvatustavoista, harrastuksista ja suunnitelmista tulevan pennun varalle vaihtaen. Kiitoksia käynnistä Jasmin ja Christoffer!

Varsin kasvatuspainoitteinen viikonloppu meillä siis, erittäin virkistävää ja mukavaa! Kyllä tässä jo odottaa tulevaa aikaa noin vuoden päästä, kun pääsemme ihan käytännössä taas pentujen kanssa touhuamaan ja kaiken siihen liittyvän pariin :-)