Tietoa päähenkilöistä

Taika- tollerin (C.I.E RU LV BY EE MVA EE LV LT BALT VMVA RKFV-10 BYW-10 BALTV-10 V-10 BALTVV-16 VV- 16 EEV-17 EEVV-17 RIGAVW-18 HeVW-18 LTVV-19 TK1 BH Copperfox`s Carina) sekä Taikan tyttärien Lumon (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA BYW- 13 PMV-13 LVV-15 TLNW- 16 EE VMVA LT VMVA HeVW-21 Magicfox`s Malvira) ja Minkun (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA LV MVA EE MVA LT MVA BALT MVA BYW-15 EE JMVA LV JMVA BALTJW-15 TLNJW-15 TLNW-15 BALTV-16 RIGAW-18 HeV-18 BY GR MVA LT VMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Nebbiolo) sekä Minkun tytärten Myrrin (CIE FI JVA BY MVA EE MVA EE LT MVA JMVA LV JMVA LT JMVA BALT JMVA RIGAJW-18 JV-18 LTJV-19 RTK1 RTK2 RTK3 Magicfox`s Amarone) ja Hertan (CIE FI JVA EE MVA LT MVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Queen of Hearts) ja Myrrin tyttärien Charmin (CIB CIE FI KVA-VAHI FI JVA FI MVA EE MVA LT MVA FI JMVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Barbera) sekä Soman (Magicfox`s Carminoir) koirailua kotosalla ja harrastusten parissa raportoi Hanna- emäntä. Naurua ja hammasten kiristystä :)






2014-03-12

Pennut ovat syntyneet :)

Pitkä odotus on vihdoin ohi, pennut ovat täällä :)

Taika alkoi valmistella synnytystä jo sunnuntaina, petaili ja läähätteli ahkerasti. Maanantaiaamuna sain lämmön laskun kiinni ja siitä tiesi että pentujen pitäisi syntyä n vuorokauden kuluessa. Taikan olo oli tuskainen, sillä vatsa oli todella suuri (röntgenissä näkyi arviolta 9-10 pentua). Koko maanantai- tiistai välisen yön Taika vain istui ja läähätti, sekä katseli minua että voisitkos auttaa... Olin jo aikeissa että lähdetään päivystykseen, mutta sitten päätettiin kuitenkin vielä odottaa aamuun kun mitään vuotoa ei ollut eikä olossa tapahtunut merkittävää huononemista. Vuorokausia oli tiistaina ekasta astutuksesta 64.

Tiistaina aamulla sitten varasimme ajan Reviiriin ja lääkäri suoritti Taikalle tutkimuksen. Kaikki veriarvot olivat hyvät, hieman anemiaa mikä kuuluu tiineyteen ihan normaalina. Pennut ultrattiin ja katsottiin onko siellä kaikki hyvin. Muutaman sykkeet saatiin kiinni, olivat hieman alentuneet. Lääkäri teki myös sisätutkimuksen, joka kertoi kohdun suun olevan täysin avautunut ja pentua ei tuntunut synnytyskanavassa. Samalla hän kokeili Fergusonin refleksin, joka ei antanut vastinetta. Tämähän kertoi siitä, että todennäköisesti synnytys ei tulisi etenemään luonnostaan. Syynä valtavaksi venynyt kohtu jonka supistusvaste ei riittäisi ainakaan koko pentueen synnyttämiseen. Vaihtoehtoina oli odotalla synnytyksen epätodennäköistä etenemistä vielä iltaan joka tn huonontaisi pentujen ennustetta, antaa oksitosiinia ja sen myötä saada ehkä muutama pentu syntymään normaalisti ja loput hyvin todennäköisesti leikaten (tässä kuitenkin kohdun repeämisen riski) tai suorittaa keisarin leikkaus, joka tässä vaiheessa tehtynä oli lääkärin mukaan suositeltava vaihtoehto. Sain hetken aikaa miettiä, mutta tuskaista Taikaa katsoessani en miettinyt kauaa. Niinpä Taika vietiin leikkaukseen.

Kului noin tunti ja odotushuoneeseen alkoi kuulua kauheaa kiljuntaa. Arvasin että nyt on pentu pihalla ja keuhkot olivat kunnossa.... Meni hetki niin hoitaja kiikutti kiukkuisena rääkyvän pojan minulle ja antoi pyyhkeen sekä föönin että alkaisin kuivata ja lämmittää pentua. Ja sitä työtä riitti, sillä yhteensä yhdeksän pentua koppaan tuotiin kuivattavaksi ja lämpiminä pidettäväksi. Huh mitä hommaa ja ääni oli melkoinen! Pennut tietenkin olivat tyytymättömiä kun emo ei ollut läsnä, yrittävät raukat hakea lämpöä ja tissiä. Lämpöä saivat, mutta tissiä joutui hetken aikaa odottamaan.

Noin tunnin kuluttua Taika kannettiin huoneeseen lämpöpatjalle ja peiteltiin kuumavesipullojen ja vilttien alle.  Aika hurja näky, kieli ulkona poskessa ja koko taka pää ihan veressä. Kova tärinä päällä, sillä tuollaisessa leikkauksessa kun vatsa avataan on lämmön hukka melkoinen. Pian onneksi tärinä alkoi helpottaa kun lämpö kohosi ja sitten siirsimme kaikki pennut Taikan viereen viltille. Pentuja ei tarvinnut kauaa opastaa, ne  tiesivät ohjautua nisille. Taika oli edelleen tajuton mutta pikku hiljaa alkoi virkoamaan. Hyvin väsynyt, mutta noin puolen tunnin kuluttua silmiin syttyi lamppu ja pennut alkoivat kiinnostaa :) Eikä aikaakaan kun niitä alettiin nuolla ja kaikki näytti lähtevät käyntiin kuten pitää.

Viivyimme lääkärissä noin 4 tuntia ja kun kaikki oli mallillaan, laitettiin pennut koppaan auton etupenkille lämpöpuhaltimen eteen ja Taika takapenkille. Sitten "pientä" ylinopeutta kotiin. Kotona pennut pääsivät pentulaatikkoon ja Taika kiiruhti sinne heti hoitamaan jälkikasvuaan. Eikä ole laatikosta poistunut kuin tähän mennessä 3 kertaa puoliväkisin pissalle ja takapään pesulle. Pennut ovat aika äänekkäitä ja pontevia, pitävät äipän kiireisenä kun kaikkia vuorollaan täytyy pestä ja huolehtia niiden tarpeista. Hyvin Taika emon roolinsa hoitaa, jo lääkärillä sai kiitosta että on erinomainen emo :)

Pentueessa on 5 urosta ja  narttua. Pennut näyttivät pieniltä, mutta kotona kun punnittiin niin eivät kyllä pieniä olleet paitsi yksi, piskuinen narttu. Tämä mini-mii painoi 260 g, mut tytöt ja pojat 360 - 500 g. Isoja mötkylöitä oli useampi, joten eipä ihme miksi Taika oli niin valtava ja kohtu ylivenynyt. Pennut ovat todella tasaisen oloisia väritykseltään, kaikilla kohtuullisesti valkoista, kellään ei liikaa. Nättejä poikasia kauniilla emolla :)

Nyt täällä eletään vauva-arkea, joka täytyy tuhinasta, kiljahduksista, pennun tuoksusta ja vadelmanenistä :)