Tietoa päähenkilöistä

Taika- tollerin (C.I.E RU LV BY EE MVA EE LV LT BALT VMVA RKFV-10 BYW-10 BALTV-10 V-10 BALTVV-16 VV- 16 EEV-17 EEVV-17 RIGAVW-18 HeVW-18 LTVV-19 TK1 BH Copperfox`s Carina) sekä Taikan tyttärien Lumon (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA BYW- 13 PMV-13 LVV-15 TLNW- 16 EE VMVA LT VMVA HeVW-21 Magicfox`s Malvira) ja Minkun (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA LV MVA EE MVA LT MVA BALT MVA BYW-15 EE JMVA LV JMVA BALTJW-15 TLNJW-15 TLNW-15 BALTV-16 RIGAW-18 HeV-18 BY GR MVA LT VMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Nebbiolo) sekä Minkun tytärten Myrrin (CIE FI JVA BY MVA EE MVA EE LT MVA JMVA LV JMVA LT JMVA BALT JMVA RIGAJW-18 JV-18 LTJV-19 RTK1 RTK2 RTK3 RTK4 Magicfox`s Amarone) ja Hertan (CIE FI JVA EE MVA LT MVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Queen of Hearts) ja Myrrin tyttärien Charmin (CIB CIE FI KVA-VAHI FI JVA FI MVA EE MVA LT MVA FI JMVA EE JMVA RTK1 RTK2 RTK3 BH Magicfox`s Barbera) sekä Soman (FI JVA FI JMVA RTK1 Magicfox`s Carminoir) koirailua kotosalla ja harrastusten parissa raportoi Hanna- emäntä. Naurua ja hammasten kiristystä :)






2024-05-28

Charmin BH-koe


BH Charmi 💖

Maanantai-iltana heti kohta töistä kotiuduttuani läksin Charmin kanssa ajelemaan kohti Teiskoa, missä osallistuisimme Teiskon Tahtotassujen järjestämään palveluskoirien käyttäytymiskokeeseen (BH-koe). Kokeeseen oli ilmoittautunut viisi koirakkoa ja tuomarina toimi Kari Santikko.

Matkalla tuli useampia kovia ukkoskuuroja ja koepaikalle päästyämme ukkonen jytisi ja vettä sateli. Kävin ilmoittautumassa ja sitten odoteltiin tuomarin avaavaan kokeen. Tuomarilla oli harjoitusarvostelija matkassa, eli saatiin siis käyttäytymisen arvioinnit ihan "koko rahalla" kahden tuomarin toimesta 😃

Kun alkupuhuttelut oli pidetty ja sirut sekä juoksut koirilta tarkistettu, arvottiin suoritusjärjestys. Me saimme numeron kolme, eli olimme toisessa parissa suorittamassa ja Charmi tekisi ensin tottisosuuden, parin ollessa paikalla makuussa. Seurasin ensimmäisen parin suoritukset ja sitten hakemaan Charmi autosta ja suoritusta aloittamaan.

Menimme parimme kanssa (sileäkarvainen noutajanarttu) nurmikentälle, jossa koe pidettiin. Otin Charmin perusasentoon ja sitten tuomariharjoittelija kysyi meiltä keitä olemme. Vastasin Hanna Helin ja Magicfox`s Barbera, osallistumme käyttäytymiskokeeseen. Sitten käteltiin. Charmi istui nätisti paikallaan. Tämän jälkeen parimme lähti paikallamakuupaikalle ja me siirryimme seuraamiskaavion aloituspaikkaan. Tuomarin luvalla, kun pari oli jätetty paikkamakuuseen, aloitin kaavion. Noin 50 askelta seuraamista hihnassa suoraan, täyskäännös vasemmalle, 15 askelta seuruuta, 15 askelta juoksua, 15 askelta hidasta kävelyä ja normivauhtiin n. 10 askelta, käännös oikealle, 30 askelta seuruuta, käännös oikealle, 30 askelta seuruuta, vasen täyskäännös, 15 askelta ja pysähdys, jolloin Charmi istui ilman eri käskyä perusasentoon. Liikkeelle seuraten taas 15 askelta, käännös vasempaan ja seuraten neljän henkilön muodostamaan ryhmään. Siellä pujoteltiin henkilöiden välistä, pysähdyttiin ryhmän keskelle perusasentoon (ilman eri käskyä), kierrettiin vielä yksi henkilö ja tultiin ulos ryhmästä samaan paikkaan, josta seuraamiskaavio aloitettiin.

Seuraavaksi irrotin Charmin hihnasta ja lähdettiin seuraamaan taas 50 askelta, vasen täyskäännös, 15 askelta normikävelyä, 15 juoksua, 15 hidasta ja sitten normikävelyä aloituspaikkaan, vasen täyskäännös ja päädyttiin alkupisteelle. Tämän jälkeen seuraten 10 askelta, pysähdys ja Charmin jättö istumaan, itse jatkoin n. 20 askelta ja käännyin Charmiin päin. Tuomarin käsimerkistä palasin Charmin viereen. Seuraavaksi jatkettiin seuraten n. 10 askelta, sitten käskin Charmin maahan ja jatkoin kävelyä 30 askelen päähän. Tuomarin käsimerkistä kutsuin Charmin luokse. Charmi tuli vauhdilla ja kiepahti viereeni perusasentoon. Sitten sain käskyn kytkeä Charmi ja me siirryimme paikallamakuuseen, parin siirtyessä suorittamaan tottisosuutta. Vein Charmin paikkamakuulle merkittyyn paikkaan, tuomarin käskystä irrotin hihnan ja käskin Charmin maahan. Sitten siirryin n. 30 m päähän selin Charmiin. Siinä sitten seisoin sen ajan, kun pari suoritti. Suorituksen jälkeen tuomari antoi minulle luvan palata Charmin luo. Tuomarin merkistä käskin Charmin istumaan perusasentoon ja kytkin neidin. Tottisosuus oli ohi!

Tuomari ja harjoitustuomari antoivat kattavat sanalliset arviot suorituksista. Seuraamiset olivat meillä hyvät hihnassa ja ilman hihnaa erittäin hyvät. Mainintaa tuli minulle käsiavuista (rallyperuja..). Jäävät liikkeet olivat erittäin hyvät. Paikalla makuu erinomainen ( 😎), Charmi oli maannut kuin sfinksi koko ajan. 

Kun kaikki koirakot olivat suorittaneet tottisosuuden hyväksytysti, siirryimme autoilla Terälahden keskustaan suorittamaan kaupunkiosuutta. Me suoritimme kolmansina. Ensin käveltiin Charmin kanssa henkilöryhmään, jossa pysähdyttiin keskustelemaan tuomareiden ja ryhmäläisten kanssa joksikin  aikaa. Tämän jälkeen jatkettiin matkaa, meidät ohitti juoksija ja pyöräilijä rimputellen soittokelloa. Pian he kääntyivät ja tulivat takaisin meitä vastaan, kelloa rimputtaen taas. Me kuljimme pysäköidyn auton luokse, ja ollessamme kohdalla ovi avattiin ja lyötiin kiinni. Autossa oleva henkilö kysyi minulta "missä on lähin alko". Vastasin että valitettavasti en osaa sanoa, kun olen raivoraitis, mutta nuo perässä tulevat (tuomari ja harjoitustuomari) varmasti tietävät 😁 Tästähän repesi kunnon naurut, huumori toimii aina!

Sitten siirryimme läheisen rakennuksen luo ja kytkin Charmin seinässä kiinni olevaan hihnaan, itse poistuin rakennuksen kulman taakse. Tällä välin Charmin ohi kulki koirakko. Kun ohitus oli tehty, sain luvan palata Charmin luo. Koe oli meidän osalta siinä. Saimme sanallisen arvioin kaupunkiosuudesta, jossa todettiin Charmin suhtautuvat kaikkeen iloisesti ja sosiaalisesti. Koe oli kirkkaasti läpi!

Kun kaikki koirakot olivat kaupunkiosuuden suorittaneet, palasimme kokeen keskuspaikalle. Siellä jaettiin kisakirjat ja kiiteltiin vielä tuomari ja osallistujat. Kokeessa oli erinomainen henki, kaikkien suorituksille taputettiin ja vilpittömästi onniteltiin läpäisseitä. Todella miellyttävä kokemus kaikkineen! Nyt Charmi saa käyttää nimensä edessä BH- tunnusta, ja on näin ollen virallisesti hyvin käyttäytyvä ja yhteiskuntakelpoinen koira 😍