Tietoa päähenkilöistä

Taika- tollerin (C.I.E RU LV BY EE MVA EE LV LT BALT VMVA RKFV-10 BYW-10 BALTV-10 V-10 BALTVV-16 VV- 16 EEV-17 EEVV-17 RIGAVW-18 HeVW-18 LTVV-19 TK1 BH Copperfox`s Carina) sekä Taikan tyttärien Lumon (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA BYW- 13 PMV-13 LVV-15 TLNW- 16 EE VMVA LT VMVA HeVW-21 Magicfox`s Malvira) ja Minkun (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA LV MVA EE MVA LT MVA BALT MVA BYW-15 EE JMVA LV JMVA BALTJW-15 TLNJW-15 TLNW-15 BALTV-16 RIGAW-18 HeV-18 BY GR MVA LT VMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Nebbiolo) sekä Minkun tytärten Myrrin (CIE FI JVA BY MVA EE MVA EE LT MVA JMVA LV JMVA LT JMVA BALT JMVA RIGAJW-18 JV-18 LTJV-19 RTK1 RTK2 RTK3 RTK4 Magicfox`s Amarone) ja Hertan (CIE FI JVA EE MVA LT MVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Queen of Hearts) ja Myrrin tyttärien Charmin (CIB CIE FI KVA-VAHI FI JVA FI MVA EE MVA LT MVA FI JMVA EE JMVA RTK1 RTK2 RTK3 BH Magicfox`s Barbera) sekä Soman (FI JVA FI JMVA RTK1 Magicfox`s Carminoir) koirailua kotosalla ja harrastusten parissa raportoi Hanna- emäntä. Naurua ja hammasten kiristystä :)






2024-06-20

Soman PEVISAt


Tiistaina kävimme iltasella Soman kanssa Inuvetissa virallisissa PEVISA- kuvissa. Kyynärät ja lonkat tutkittiin, eli  mitä PEVISA edellyttää, lisäksi selästä VA ja LTV. Silmätarkkia katsellaan loppukesästä, kun Inuvetiin tulee ajaltaan sopiva tarkastuspäivä.

Soma nukahti nopeasti rauhoitteen saatuaan. Ennen pistosta pyysin vielä tarkistamaan, että onhan käytetyillä aineilla 7 vrk doping-aika (olin sen jo puhelimessakin kysynyt). Oli kyllä, joten kuvauksista ei ole haittaa tuleviin kokeisiin 😊 Nukkuva neiti roudattiin kuvaushuoneeseen ja me jäätiin odottelemaan. Kohta sieltä uninen tyttönen saapuikin ja päästiin kotiin viettämään harvinaisen rauhallista (😁) iltaa.

Eilen illalla napsahti sähköpostiin selkälausunto. LTV1 ja VA0. Sama välimuotoisen lanne-ristinikaman lievä muutos kuin Charmilla ja muutamalla Charmin sisaruksella. Näemmä Myrri tuota periyttää, vaikka itsellään on LTV0. Onneksi tuo äärimmäisen harvoin mitään vaivoja aiheuttaa, joten voidaan jatkaa elämistä ja harrastamista ihan normisti. Somalla LTV1- lausunnon syynä oli viimeisen lannenikaman lyhyys ja sijainti normaalia taaempana. 

Tänään tulivat loputkin tulokset, lonkat ovat priimaa A/A ja kyynärät myös priimaa, 0/0! Noita kyynäriä vähän jännitin, Somalla kun ei ihan suorat eturaajat ole. Onneksi ei ole vaikuttanut niveliin vaan on vain "kosmeettista". 

Nyt on kaksi tästä pentueesta kuvattu. Nalli-sisko kenellä A/A, 0/0 ja LTV0 sekä Soma. Loppuvuonna toivottavasti saadaan lisää kuvaustuloksia ja toivottavasti myös yhtä hyviä sellaisia!

Tuleva viikonloppu, Juhannus, onkin harvinainen vapaa vkl. Tai no olenhan minä töissä aattona, eli ei siinä mielessä vapaa vaan koiramenoista vapaa 😅 Suunnitteilla on harkkajäljet Charmille ja Somalle, sekä purkujäljet Myrrille ja Hertalle. Tänään rallytokoilua Charmin ja Myrrin kanssa, maanantaina oli samaa touhua Soman ja Hertan kanssa. Kiva kun treenit jatkuvat myös kesäkaudella, ettei ihan pääse rötvääntymään! Ekat kisatkin syyskaudelle on jo katsottu, vaatimattomasti piirinmestaruuskisoissa olisi tarkoitus Soman kanssa korkata AVO-luokka ja Charmin kanssa MES, Myrri toki osallistuu myös mestariin 😀

Lumon vointi on pikkuhiljaa parempaan suuntaan 💗 Tiistaina käytiin Koirahieronta ja kuntoutus Helmissä saamassa kraniohoitoa. Se selvästi teki hyvää, Lumo on ollut iloisempi ja kulkee vakaammin sen jälkeen. Hoitoja jatketaan ja toivotaan että toipuminen etenee eikä takapakkeja tule. Pää on edelleen vinossa ja tasapaino saattaa horjahtaa ravistuksen jälkeen, muuten käytöksestä ei enää poikkeavaa huomaa. Huh, iso helpotus ja ihana että ihan vielä ei Lumosta jouduttu luopumaan 💗


Soma Taikametsässä, pikkuisen taiastettu kuva 😍

2024-06-17

Näyttelyä. mejää ja terveysmurheita


Viikonlopun kauniit ja taitavat 💗

On ollut monien tunteiden viikko. Kuluneella viikolla Lumo sairastui. Tähän saakka todella terve mummeli ei tahtonut pysyä jaloillaan ja silmät seilasi puolelta toiselle. Lääkäri diagnosoi tilan vestibulaarisyndroomaksi. Lyhyesti koiran korvan tasapainoelin häiriintyy syystä X (esim. tulehdus, tasapainoelimen kiteiden meno väärään asentoon, kasvain..), ja aikaansaa rajut oireet. Hoidoksi Lumo sai nesteytystä, pahoinvointilääkettä ja antibioottikuurin korvatulehduksen varalta. Vieläkään tasapaino ei ole ennallaan ja pää on lievästi vinossa vasemmalle. Silmät ei kuitenkaan enää nyi edes takaisin ja pääosin käytös on melko normaalia. Ravistellessa kyllä tasapaino saattaa pettää ja Lumo kellahtaa kyljelleen. Nyt syötellään antibiootti loppuun ja katsellaan miten tila toivottavasti alkaa korjautua. 

Viikonlopulle oli suunnitelmissa minulla reissu Virolahden näyttelyihin la-su ja yöpyminen veljeni perheen luona Haminassa. Jarnon suunnitelmiin kuului MEJÄ-koe Kouvolassa. Lumon tilanne muutti suunnitelmia sen verran, että minä jätin lauantain KR-näyttelyn väliin ja seurailin Lumon vointia kotosalla. Jarno kävi päiväseltään Kouvolassa tekemässä jäljet. Lumon tilanne vaikutti ihan ok:lta koko lauantaipäivän ajan, joten uskalsin osaltani toteuttaa sunnuntain menot. Minun vanhempani tulivat päiväksi meille hoitamaan vanhuksia (Lumo, Minku ja Taika)- iso kiitos vielä tätäkin kautta 💗

Sunnuntaina Jarno lähti Soman ja turistikoira Hertan kanssa Kouvolaan klo 04.30 ja minä starttasin Virolahdelle klo 05.30. Ajeltiin siis samaan suuntaan tunnin välein, hullun hommaa! 

Virolahdella tollerit tuomaroi ruotsalainen vanhempi herra Johnny Andersson. Uroksissa Myrrin Luca-veljen poika, juniori-ikäinen Eppu oli pu1 ja Luca pu2- onnea Heidi! Avossa kisaili Charmin Morris-veli, ja olipa yllätys kun keltainen lappu nousi. Arvostelu oli upea, mutta tuomari oli nähnyt liikkeessä jotain moitittavaa ja tästä syystä arvioksi h. Yleensähän se on eva, jos liikkeessä on sanomista. No, tällä kertaa näin. Tuohan tiesi sitä, että kasvattajaluokka jäi meiltä harmillisesti esittämättä.

Olin ilmonnut sekä Charmin että Myrrin valioihin, oli siis äiti-tytär mittelöt kuten uroksissa isä-poika mittelöt 😄 Esitin molemmat yksilöarvostelussa itse, Marika auttoi kilpailuluokassa- isot kiitokset vielä täältäkin! Molemmat saivat mukavat arvostelut ja kilpailuluokassa Charmi voittoon, molemmille SA. Parasnarttukehässä Charmi voitti ja Myrri oli pn3. ROP- kisassa Eppu vei voiton ja Charmille VSP kera cacibin. Ei hassummin!

Näyttelyn jälkeen ajelin tervehtimään veljeni perhettä hetkiseksi ja nautittiin mainio lounas, isot kiitokset! Koirillekin pelasi herkkutarjoilu, ihan luksusta 😋 Kauaa en tohtinut kuitenkaan viipyä, kun tiesin kotosalla odottavan vanhukset ja minun vanhemmat. Hyvin siellä oli päivä sujunut eikä Lumon eikä muiden suhteen ollut murheita ollut. 

Kotimatkalle lähtiessäni sain Jarnolta tiedon Kouvolasta, että hyvin oli Soma jäljestänyt ja ykköstä sopi odotella. Hertta pääsi mukaan purkujäljelle, ja olikin ollut innoissaan siitä tehtävästä! Kotiin päästyäni Jarno laitteli tiedoksi Soman pisteet ja hyvät pisteet olikin- VOI1, 47 pistettä! Kyllä se pikkuinen vaan osaa jäljestää 😍

2024-06-10

Huippujen tulosten sunnuntai!

 
ROP- tytöt ja taustajoukot 😃

Viikonloppuna tehtiin hienoja tuloksia kahdella rintamalla, niin näyttelyissä kuin MEJÄ:ssä.

Sunnuntaina Jarno lähti Soman kanssa aamuvarhaisella Keuruulle, missä pidettiin tollereiden mejäkoe, ei mestaruuskoe, vaan "normikoe". Lauantain Jarno vietti siellä jälkiä tehden, minun ollessa töissä. Pitkästä aikaa tyttösille keskenään oloa, mutta hyvinpä he olivat kotosalla pärjäilleet 😊

Minä starttasin Charmin ja Lumon kanssa kohti Tuuria puoli kympin aikoihin. Matkalla sää oli vaihtelevan pilvinen ja perille päästyäni alkoikin sadella. Onneksi matkassa oli pressu, jonka sain häkin päälle niin, ettei tyttösten kovasti tarvinnut kastua kehää odotellessa. 

Tollerit tuomaroi Pia Itkonen, jonka kehissä Lumolla on pitkä historia. Tästä syystä Lumon halusinkin vielä Pialle viedä, kun koskaan ei tiedä, mikä kerta se viimeinen on. Tollereita KR- näyttelyyn oli ilmottu 10, 3 urosta ja 7 narttua. Uroksista kaksi oli paikalla ja molemmat saivat SA:n. Nartuissa oli kaksi junioria, joista toiselle SA ja toiselle EH. Nuortenluokassa ollut sai H ja avossa toiselle SA, toiselle EH. Charmi oli yksin valioissa ja esiintyi tapaansa hienosti. Saatiin kaunis arvostelu:

"Erittäin kaunislinjainen ja tyypikäs narttu. Kaunisilmeinen melko vahva nartun pää. Esittää erinomaisen sivuprofiilin ja ylälinjan. Erittäin laadukas häntä. Hyvät etukulmaukset, erinomaisesti kulmautunut takaa. Hyvä rintakehä, vahva pitkähkö lanneosa. Kokonaisuuteen sopiva raajaluusto. Upeat sivu- ja etuliikkeet, ahtautta takana. Erinomainen karvanlaatu".  ERI SA

Lumon tullessa kehään Pia otti Lumon liikuttuneena vastaan. Arvostelun aikana sai silmäkulmaa pyyhkiä niin tuomari kuin minäkin.. Lumo oli aivan onnessaan päästessään kehään pitkästä aikaa ja esiintyi häntä viuhtoen niin topakkana 😍 Aivan ihana arvostelun Pia Lumosta kirjoitti:

"12.5 vuotias edelleen uskomattoman upeassa kunnossa esiintyvä laatunarttu. Kaunisilmeinen pää. Erinomainen ylälinja. Tasapainoiset erinomaiset kulmaukset. Upea eturinta ja rintakehä. Erinomainen lanne. Liikkuu edelleen kehän omistaen. Karvapeitteessä ikä jo näkyy mutta kaiken kaikkiaan hyvä laadultaan. On suuri kunnia nähdä tämä rautarouva kehässä vielä kerran. Kaikkea hyvää kesään". ERI SA ROP-vet

Parasnarttukehään sain Lumolle esitysapua SA:n saaneen junnunartun omistajasta, isot kiitokset vielä tätäkin kautta!  Kehän aluksi Pia kertoi yleisölle Lumosta kauniisti, olipa hieno kunnianosoitus saada tällainen huomioiminen tuomarilta veteraanikoiralle! 💗 Juostiin kierros ja Charmi nostettiin kärkeen, Lumo kakkoseksi. Sitten vielä kierros ja se oli järjestys! Charmi voitti, Lumo pn2, junnu pn3 ja avo pn4. Me jatkoimme siitä ROP- kehään, missä Charmi liiteli rodun kauneimmaksi 💖 Sade sen kuin koveni ja ryhmiin emme jääneet, kotosalla kun odotteli lauma keskenään, Jarnon ollessa Keuruulla Soman kanssa.

Keuruulta saatiin hienoja uutisia: Soma teki kolmannen VOI1- tuloksensa ja näin ollen valioitui Suomen Jälkivalioksi! Upeaa, jo kuudes jälkivalio omaan laumaan ja 11. FI JVA Magicfox`s! Kertomusta Soman kokeesta tulee Jarnon blogiin jossain kohtia, itse kun en paikalla ollut, niin saapi valiokoiran viejä itse kertoa enemmän. Kotiin iltasella saapui riemukas pikkukoira ja iloinen isäntä 😃 Pitihän se ottaa taitavasta nuuskusta valiokuva ison ruusukkeensa kanssa 😀 Sen verran luottoa valioitumiseen (ennemmin tai myöhemmin) oli, että ruusukkeen tilasin jo etukäteen 😎


Pieni taitava FI JVA Soma 💗

2024-06-03

Charmin näyttelyt jatkuvat

Lauantaina ajelin kaksin Charmin kanssa Mänttään, jossa järjestettiin KR- näyttely. Keli oli todella kuuma, ja näyttelypaikka- hiekkainen ravirata "montussa"- kuin hornan kattila. Vietettiinkin odotteluaika ennen kehän alkua pitkälti autossa, viileän ilmastoinnin alla. 

Näyttelyssä tollerit tuomaroi Kirsi Nieminen, joka ei ole meidän tytöistä koskaan erityisemmin pitänyt, paras arvosana lienee sileä eri. Charmi ei ollut Kirsillä aiemmin käynyt, joten uteliaisuuttani lähdin katsomaan, mikä olisi Charmin osalta tuomio. Kirsillä oli mukana myös harjoitusarvostelija, ja arvostelu oli melko hidasta ja perinpohjaista.

Uroksissa Soman Simba-veli esiintyi hienosti, joskin hieman "bikinikunnossa", jos nyt uroksesta voi näin sanoa. Simba sai kauniin arvostelun ja ensimmäisen SA:nsa! Muita junioreita ei näyttelyssä ollut, joten Simba oli ROP-juniori ja sai juniori-sertin sekä lopulta vielä vara-sertin sijalta PU3- onnea Eija!

Charmi oli varmaan meidän näyttelyhistoriassa AINOA narttu kehässä 😳 Kuumuudesta huolimatta esiintyminen sujui hienosti ja tuloksena ERI SA. Roppikehässä turkikkaampi uros vei voiton (Charmilla arvostelussa maininta "ei täydessä karvassa", vaikka karva onkin paras mitä Charmilla nyt ikinä onkaan). Charmille siis VSP. Tämä oli meidän yhden tavoitteen täyttävä näyttely, viisi voittoa tänä vuonna KR, KV ja NORD-näyttelyistä. Nyt voidaan vielä yrittää parannella VSP- sijoja ROP:ksi, jos tuuri osuu kohdille. Jos ei, niin kyllähän tähänkin saavutukseen sopii olla tyytyväinen!

Somalla oli menneellä viikolla kaksi mejäkoetta, Laukaassa ja Korpilahdella. Kokeet olivat lähes toistensa toisinnot. Hienoa, varmaa suorittamista viimeisen suoran kohdille. Sitten ekalla jäljellä hirvi sotki kuviot ja tokalla jäljellä joku muu- pakka levisi eikä jäljestäminen jatkunut. Molemmat kokeet Jarno keskeytti. Tosi harmillista, kun sitä viimeistä ykköstä haetaan ja kumpikin suoritus oli noihin lopun kosahduksiin asti loistavaa tekemistä. Saapa nähdä saadaanko tämän kesän aikana valiojuhlia, vaiko siirtyykö hamaan tulevaisuuteen. Vastustaa vastustaa, mutta ei luovuteta! 

Tällä viikolla meillä alkaa kesän rallytokot Aatelissa. Se on kiva paikka treenata kovallakin helteellä, halli on viileä, vaikka ulkona olisi kuinka kuuma. Soma treenailee maanantaisin ja Charmi/Myrri torstaisin. Ihan kiva, aletaan tähdätä kohti syksyn rallytavoitteita! Alkuvuoden osalta tavoitteet täyttyivät: Somalle RTK1, Charmille RTK3 ja Myrrille RTK4. Vaikka aina ei onnistu, niin kyllähän sitä jossain ollaan onnistuttukin kun näitä alkaa miettiä 😊 Päälle vielä Charmin BH ja muutamat hienosti menneet näyttelyt koko laumalla (no Somaa ei lasketa..), niin ei hassumpi alkuvuosi!