Tietoa päähenkilöistä

Taika- tollerin (C.I.E RU LV BY EE MVA EE LV LT BALT VMVA RKFV-10 BYW-10 BALTV-10 V-10 BALTVV-16 VV- 16 EEV-17 EEVV-17 RIGAVW-18 HeVW-18 LTVV-19 TK1 BH Copperfox`s Carina) sekä Taikan tyttärien Lumon (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA BYW- 13 PMV-13 LVV-15 TLNW- 16 EE VMVA LT VMVA HeVW-21 Magicfox`s Malvira) ja Minkun (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA LV MVA EE MVA LT MVA BALT MVA BYW-15 EE JMVA LV JMVA BALTJW-15 TLNJW-15 TLNW-15 BALTV-16 RIGAW-18 HeV-18 BY GR MVA LT VMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Nebbiolo) sekä Minkun tytärten Myrrin (CIE FI JVA BY MVA EE MVA EE LT MVA JMVA LV JMVA LT JMVA BALT JMVA RIGAJW-18 JV-18 LTJV-19 RTK1 RTK2 RTK3 RTK4 Magicfox`s Amarone) ja Hertan (CIE FI JVA EE MVA LT MVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Queen of Hearts) ja Myrrin tyttärien Charmin (CIB CIE FI KVA-VAHI FI JVA FI MVA EE MVA LT MVA FI JMVA EE JMVA RTK1 RTK2 RTK3 BH Magicfox`s Barbera) sekä Soman (FI JVA FI JMVA RTK1 Magicfox`s Carminoir) koirailua kotosalla ja harrastusten parissa raportoi Hanna- emäntä. Naurua ja hammasten kiristystä :)


2023-01-17

Valais- pentue on syntynyt

Myrrin pienet đź’—

Viikko sitten elettiin jännää aikaa. Myrrin synnytys käynnistyi tiistaina 10.01 (tiineysvrk 60). Lämpöjä seurailin muutaman päivän synnytystä edeltävästi. Ne laskivat kunnolla maanantai-iltana, joka ennakoi synnytyksen alkua n. vuorokauden sisään. Ja niinhän se sitten alkoi. Poltot käynnistyivät 9.45 ja ensimmäinen pentu, ponteva poika syntyi pentuhuoneen sohvalle klo 10.20. Myrri hoiteli pojan kuivaksi ja nisille ja noin puolen tunnin päästä alkoi näkyä seuraavia polttoja. Ne voimistuivat ja tihenivät, mutta mitään edistymistä ei tapahtunut. Kun polttoja oli kestänyt tunnin verran, eikä pentua näkynyt eikä tuntunut edes kanavassa, soitin lääkäriin. Sovittiin, että lähdetään jollei mitään tapahdu puoleen tuntiin. Ihan niin pitkään emme odotelleet, koska Myrristä näin, ettei kaikki ole nyt kunnossa. Jarno haki auton ylös ja syntynyt pentu pakattiin mukaan laatikkoon lämpimän kauratyynyn kera. Minä menin Myrrin ja pennun kanssa auton takaosaan ja Jarno lähti ajamaan kohti Hämeenkyrön Inuvetia. Käynnissä oli melkoinen lumimyteri, ja tiet olivat auraamattomia. Melkoinen jännitysnäytelmä oli koko matka, ja vähän ennen klinikalle saapumista tunsin, puoliksi auton takaosassa maaten, että nyt pentu syntyy. Ja syntyikin. Heti näin, ettei tuo pentu ole elinkelpoinen. Se oli edelleen tiukasti kalvoissa. Myrri olisi sitä halunnut nuolla, mutta otin pennun pois ja käärin pyyhkeen sisään. Pentu oli pahasti epämuodostunut, nk. anasarka- pentu. Nesteen pöhöttämä ja kooltaan n. kahden normaalin pennun verran. Eipä ihme, ettei synnytys edennyt. Auton tärinä ilmeisesti asiaa auttoi sekä Myrrin vahvat poltot. Toinen pentu, isokokoinen poika, syntyi ilman kalvoja heti tämän perään, ihme kumma elossa. 

Klinikalle päästyämme meidät ohjattiin omaan hoitohuoneeseen. Annoin epämuodostuneen pennun hoitajalle, ja se vietiin pois. Sitten tutkimaan Myrriä. Ultralla katsottiin mikä on pentujen syke. Se oli alentunut, joten tein jo päätöksen siitä, että leikkaukseen mennään. Leikkauksen valmistelujen aikana syntyikin neljäs pentu, pieni tyttö. Tässä kohtaa lääkäri suositteli, että kun synnytys nyt etenee ja ollaan valvotuissa olosuhteissa, Myrri saisi jatkaa synnytystä itse. Heti jos ongelmia näkyisi olevan, niin mentäisiin sektioon. Myrrille laitettiin nestetiputus sekä annettiin suoneen myös kalkkia ja oksitosiinia voimistamaan supistuksia. Epämuodostuneen pennun synnytys oli verottanut Myrrin voimia niin paljon, että jäljellä olevien pentujen synnytystä yritettiin näin helpottaa kaikin tavoin. 

Synnytys eteni hyvin ja kaikkiaan kolmen klinikalla vietetyn tunnin jälkeen meillä oli koko pentue kasassa: 4 narttua ja 3 urosta. Lääkäri vielä tarkisti pennut, ettei niillä ollut halkioita eikä muutakaan hälyttävää. Sitten pennut laitettiin lämpöisellä vedellä täytettyjen hanskojen kera laatikkoon ja peiteltiin vielä pyyhkein, kotimatka saattoi alkaa. Kotona Myrri pääsi heti pesulle ja Jarno vei sillä välin pennut pentulaatikkoon odottamaan. Myrrillä oli kova kiire pentujensa luo, ja laatikkoon päästyään alkoi hoitaa niitä antaumuksella. Loppu hyvin kaikki hyvin 💗

Olipas siis melkoinen synnytys, joka vähän järkyttikin tuon epämuodostuneen pennun vuoksi. Lääkärin kanssa juteltiin, mikä tuollaisen voisi aiheuttaa. Syytä ei tiedetä, jokin vain oli kehityksessä tämän pennun kohdalla mennyt pieleen. 

Nyt on viikko pentuelämää takana ja kaikki on sujunut hienosti. Pennut kasvavat hyvin, ovat suunnilleen tuplanneet painonsa viikossa. Pienin oli aluanalkaen 250 g, nyt melkein 500 g. Muut pennut olivat syntyessään n.320 - 380 välillä, nyt isoin jo yli 700 g. Pienin tyttö on edelleen pieni, mutta kasvaa hyvin omaa tahtiaan. Tytön syntymäpaino oli tasan sama kuin Minkulla aikanaan. Roteva ja hyvä koira Minkusta kasvoi, toivotaan että tästä tytöstä myös. 

Valais- pennut 1 viikon iässä 💕

Pentujen valitut kodit ovat tuttuun tapaan saaneet runsaasti kuvia ja videoita pentueelle perustettuun Valais- ryhmään. Nimet ovat parhaillaan perheillä valittavina antamistamme vaihtoehdoista, ne tulevat olemaan Sveitsin Valaisin alueen parhaita punaviinirypäleitä. Vierailuja suunnitellaan alkaen kolmen viikon kuluttua. Tämä kaikki on meille kasvattajina tuttua, mutta aina kuitenkin myös uutta- jokainen pentue ja jokaisen pentueen uudet perheet kun ovat omanlaisiaan. Itse olen lomalla vielä tämän viikon, sitten kolme viikkoa töitä ja taas kolme viikkoa lomaa. Onneksi Jarno on koko ajan kotosalla, meidän tapaan pennuilla on seuraa 24/7.

Muu lauma on vähän ihmetellyt muuttunutta kotia ja elämänjärjestystä. Ihmeen vähän kuitenkin. Muillehan tämä on jo tuttua, Charmille ensimmäinen kokemus pentueesta talossa. Charmi käväisi eilen PEVISA- kuvissa Ventelällä Kankaanpäässä. Ventelän mukaan kaikki oli ok, mutta Kennelliitto lausui kuitenkin selästä LTV1:sen. Näitä tähän pentueeseen lausuttiin kaikkiaan kolme, joka tuli vähän yllätyksenä. Tämä muutoshan ei koiria tule tn. koskaan vaivaamaan, eikä sulje pois jalostuksesta yms. Lonkat olivat AA ja kyynärät 00. sekä selästä VA0. Noita kolmea LTV1- tulosta lukuun ottamatta hyvin priima pentue, ja tämän puolesta kasvatus voi näillä pennuilla aikaan jatkua, jos on jatkuakseen. Katsellaan sitä asiaa muutaman vuoden päästä 💗

Huippuja uutisia tuli äiti- Myrrille toissapäivänä: Myrri voitti Suomen Noutajakoirajärjestön jakaman ainoan vuosittaisen kiertopalkinnon, Paatsan Maljan! Palkinto jaetaan kaikkien noutajakoirarotujen parhaalle käyttö- ja näyttelykoiralle. Upea saavutus! Lisäksi Myrrin Morris- poika sijoittui kisassa sijalle 4. Saamme kyllä kasvattajina olla hyvin ylpeitä ja onnellisia! 

Ylpeä Paatsan Maljan voittaja Myrri 💗