Tietoa pÀÀhenkilöistÀ

Taika- tollerin (C.I.E RU LV BY EE MVA EE LV LT BALT VMVA RKFV-10 BYW-10 BALTV-10 V-10 BALTVV-16 VV- 16 EEV-17 EEVV-17 RIGAVW-18 HeVW-18 LTVV-19 TK1 BH Copperfox`s Carina) sekÀ Taikan tyttÀrien Lumon (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA BYW- 13 PMV-13 LVV-15 TLNW- 16 EE VMVA LT VMVA HeVW-21 Magicfox`s Malvira) ja Minkun (FI JVA CIE FI VMVA BY MVA LV MVA EE MVA LT MVA BALT MVA BYW-15 EE JMVA LV JMVA BALTJW-15 TLNJW-15 TLNW-15 BALTV-16 RIGAW-18 HeV-18 BY GR MVA LT VMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Nebbiolo) sekÀ Minkun tytÀrten Myrrin (CIE FI JVA BY MVA EE MVA EE LT MVA JMVA LV JMVA LT JMVA BALT JMVA RIGAJW-18 JV-18 LTJV-19 RTK1 RTK2 RTK3 Magicfox`s Amarone) ja Hertan (CIE FI JVA EE MVA LT MVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Queen of Hearts) ja Myrrin tyttÀrien Charmin (CIB CIE FI KVA-VAHI FI JVA FI MVA EE MVA LT MVA FI JMVA EE JMVA RTK1 RTK2 Magicfox`s Barbera) sekÀ Soman (Magicfox`s Carminoir) koirailua kotosalla ja harrastusten parissa raportoi Hanna- emÀntÀ. Naurua ja hammasten kiristystÀ :)






2022-09-05

Charmi NOU1 ja ROP

Charmi NOU1 ja rodun kaunein 💗

Olipas jĂ€lleen aktiivinen harrastusviikonloppu! EntisistĂ€ teemoista poiketen ei kuitenkaan MEJÄ:Ă€ ja nĂ€yttelyitĂ€, vaan NOU:ta ja nĂ€yttelyitĂ€ 😊 

Charppa on pienestÀ saakka treenannut noutohommia tavoitteellisesti Jarnon kanssa. He ovat kÀyneet monilla kursseilla ja yksityistunneilla sekÀ yhteistreeneissÀ. Nyt treeneistÀ saadut opit ja Charmin suoritusvarmuus olivat siinÀ pisteessÀ, ettÀ oli aika lÀhteÀ katsomaan, miten virallinen taipumuskoe sujuisi. Saimme paikan oman yhdistyksen, Pirkan nuuskujen, taippareihin Ikaalisiin 3.9. MinÀ lÀhdin pÀivÀksi kokeeseen talkoilemaan ja Jarno osallistumaan Charmin kanssa. Tarkempi kertomus Charmin koesuorituksen osalta löytyy Jarnon blogista, tÀssÀ lyhyesti pÀivÀstÀ minun nÀkökulmasta.

Lauantaina herÀttiin normaalin aikaisin (viideltÀ). MinÀ lÀhdin kohti taipparipaikkaa kakkosauto "Polosella" tuntia ennen Jarnoa ja Charppaa. Talkooporukan kokoontuminen oli sovittu paikan pÀÀlle klo 7.30 ja hyvissÀ ajoin olinkin perillÀ. Paikan pÀÀllÀ jaettiin pÀivÀn tehtÀvÀt. MinÀ toivoin pÀÀsevÀni tÀyttÀmÀÀn hakuruutua ja sen tehtÀvÀn sainkin. Pian paikalle saapui tuomari Tommy Salonen, jonka kanssa yhdessÀ kÀvimme hakuruutualueen lÀpi ja mietimme parhaat paikat varisten sijoitteluun. Merkit puihin, lintujen tarkastus ja merkkaus (krepit jalkoihin, jotta tiedettiin mikÀ lintu oli missÀkin paikassa) ja linnut paikalleen odottamaan. TÀmÀn jÀlkeen yhden talkoilijan labbis kÀvi tuomarin tarkkailun alla suorittamassa hakuruudun ns. "nollakoirana". Sitten vein riistat takaisin merkityille paikoilleen ja alettiin odotella kokeen alkua.

Koirakot aloittelivat pÀivÀn sosiaalisen kÀyttÀytymisen arvioinnilla. RingissÀ ohjaajien vierellÀ kÀytiin tuomarin toimesta pÀivÀn kulku lÀpi, sitten tuomari tervehti jokaisen koiran ja sirut tarkistettiin. TÀstÀ jatkettiin vesityöhön.

Kaksi ensimmĂ€istĂ€ koiraa eivĂ€t pÀÀsseet vesityöstĂ€ lĂ€pi, joten Charmin suoritusvuoro tulikin melko nopeasti. Olimme Jarnon kanssa sopineet, ettĂ€ minĂ€ en ole Charmin nĂ€köisĂ€llĂ€, ettei se minusta hĂ€iriinny ts. tule luokseni. Olinkin siis tarkkailuasemissa rannassa olevan mökin kulman takana, mistĂ€ hyvin nĂ€ki rannan tapahtumat. EnsimmĂ€inen vesinouto tehtiin niin, ettĂ€ tuomari heitti lokin rannalta veteen muutaman metrin pÀÀhĂ€n. Pieni empiminen Charpalta (piti vĂ€hĂ€n kokeilla vettĂ€ etutassuilla ensin) ja sitten reippaasti hakemaan ja kaunis palautus Jarnolle kĂ€teen. Toinen vesinouto tapahtui niin, ettĂ€ lokki heitettiin veneestĂ€ n. 20 m pÀÀstĂ€ veteen, ja ennen heittoa ammuttiin rannalta laukaus haulikolla. Charpan kohdalla meni vĂ€hĂ€n jĂ€rjestys vÀÀrin pĂ€in, ensin lensi lokki ja sitten vasta pamahti, mutta eipĂ€ tuo haitannut. Charppa meni reippaasti veteen, ui lokille ja palautti sen hienosti Jarnolle. Vesityö kirkkaasti lĂ€pi ja sitten ensimmĂ€isenĂ€ suorittajana hakuruutuun. 

Hakuruutuakaan en ollut katsomassa, muuta kuulin hyvin tapahtumat sinne mökille missĂ€ "piilottelin". Jarnolla on sen verran kuuluva ÀÀni, ettei jÀÀnyt epĂ€selvĂ€ksi koska Charppa oli varista tuomassa 😄 Pillitys ja suulliset kehut kuulin neljĂ€sti, eli neljĂ€ varista oli tullut. TĂ€mĂ€n jĂ€lkeen kestikin hetken, kun Charppa oli kierrellyt moikkailemassa seuraamassa olleen yleisön... Tuomari halusi vielĂ€ kerran nĂ€hdĂ€ Charmin haussa, ts. ettĂ€ hakuinto on tallella. Ja olihan se, viideskin varis ruudusta tuotiin. Kuulemma ei olisi tarvinnut, pelkkĂ€ hakuun lĂ€htö olisi riittĂ€nyt. Hienoa kuitenkin nĂ€in, 5/6 varista tuotiin ruudusta suoraan Jarnolle kĂ€teen. Aplodeista tiesin, ettĂ€ työ oli lĂ€pĂ€isty ja menin vastaan onnittelemaan Charppaa ja Jarnoa 😊

Minun pĂ€ivĂ€ tĂ€mĂ€n jĂ€lkeen jatkui hakuruudun tĂ€yttĂ€misellĂ€ vielĂ€ viidelle koiralle. TĂ€mĂ€n jĂ€lkeen oli kanijĂ€lkien vuoro. JĂ€in jĂ€lleen nĂ€köyhteyden ulkopuolelle odottelemaan, kun Charmi ja Jarno suuntasivat ensimmĂ€isinĂ€ metsÀÀn. Jonkin aikaa odoteltuani kuulin Jarnon pillityksen ja kutsun. Jes, kani oli löytynyt! Iso valkoinen kani oli tuotu hyvĂ€llĂ€ syvĂ€llĂ€ otteella suoraan Jarnolle kĂ€teen ja suoritus oli siinĂ€, Charmi lĂ€pĂ€isi taipparit ensimmĂ€isellĂ€ yrittĂ€mĂ€llĂ€ 💗 Kun kaikki koirakot olivat kanijĂ€ljen tehneet, oli vielĂ€ tuomarin pitĂ€mĂ€ kunniakirjojen jako. Aika liikuttava hetki kieltĂ€mĂ€ttĂ€, kun sieltĂ€ ensimmĂ€isenĂ€ kunniakirjaansa hakemaan menivĂ€t Charmi ja Jarno. Hieno fiilis!

Charmin NOU1- arvostelu

Minun pĂ€ivĂ€ jatkui vielĂ€ toisen urakan, kahdeksan koiraa starttasi myös iltapĂ€ivĂ€ryhmĂ€ssĂ€. Aika monta kertaa sai siis hakuruutua tĂ€ytellĂ€! Muutama kanijĂ€lkikin tuli sitten pĂ€ivĂ€n pÀÀtteeksi vedettyĂ€, ettĂ€ saatiin koe kulkemaan reippaammin loppuun. Olihan siinĂ€ urakkaa! Kaiken kaikkiaan pĂ€ivĂ€stĂ€ jĂ€i vĂ€symyksestĂ€ uupuneiden jalkojen ja hirvikĂ€rpĂ€sten puremien lisĂ€ksi pÀÀllimmĂ€isenĂ€ mieleen talkooporukan ja osallistujien hyvĂ€ henki. PĂ€ivĂ€ oli hieno alusta loppuun, kaikkia kannustettiin ja onnistujia onniteltiin tasapuolisesti. Kotona, vĂ€syneenĂ€ mutta onnellisena olin illalla seitsemĂ€n jĂ€lkeen. SiinĂ€ me hetki fiilisteltiin upeaa pĂ€ivÀÀ vielĂ€ Jarnon kanssa, kunnes piti mennĂ€ unille, ettĂ€ jaksoi herĂ€tĂ€ seuraavana aamuna nĂ€yttelyreissuun. 

Sunnuntaina suunnattiin Kihniön ryhmĂ€nĂ€yttelyyn Charmin, Myrrin ja Lumon kanssa. Tollerit tuomaroi Pia Itkonen, kenelle olin toivonut saavani Charmin  esittÀÀ. Pia kun tykkĂ€si Charpasta pentuna kovin, niin olisi hieno saada virallinenkin arvostelu hĂ€neltĂ€ neidille.

PerillÀ paikan pÀÀllÀ leiri pystyyn ja sitten paikalle saapuikin Charmin veli Viski omistajansa Rekan kanssa. SiinÀ odotteluaika kului mukavasti rupatellen, kunnes oli aika tollerien mennÀ kehÀÀn. Viski aloitti junnuluokasta saaden eh:n. Hieno arvostelu ja upea esiintyminen, mutta liikkeiden vuoksi nÀin. Nuori hontelo uros kun vielÀ on, saavat liikkeet tasaantua kasvun myötÀ. Viskin kilpakumppanille h.

Junnunarttuja oli kolme, ja Charppa aloitti luokan. Todella hienosti meni esiintyminen ja upea arvostelu saatiin kera erinomaisen. Toisellekin junnulle eri ja kolmannelle h. Kilpailuluokassa Charmi vei voiton, kilpakumppani sai junnu-sertin joka Charpalta siirtyi- onnittelut! KĂ€yttönarttu oli poissa, joten seuraavaksi oli Myrrin esiintymisvuoro. Myrri on todella vĂ€hĂ€ssĂ€ karvassa, minkĂ€ johdosta Pia pyysi minua esittĂ€mÀÀn sen karvaisempi kylki itseensĂ€ pĂ€in 😂 Koska siinĂ€ kyljessĂ€ oli vĂ€hĂ€n enemmĂ€n turkkia, saatiin SA 😄 Ja sitten olikin jo Lumon vuoro. Pia on arvostellut Lumon muutaman kerran Lumon elinaikana. Lumon ihan ensimmĂ€inen virallinen nĂ€yttely 6.12.2012 oli Pian arvostelema ja sieltĂ€ Lumppari sai ensimmĂ€isen sertinsĂ€. TĂ€mĂ€n jĂ€lkeen Lumo on ollut Pialla mm. Pohjoismaiden VoittajanĂ€yttelyn VSP ja muutamia muitakin voittoja on uralle mahtunut. Taidettiin molemmat olla vĂ€hĂ€n liikuttuneita, kun kehĂ€ssĂ€ jĂ€lleen tavattiin. Ihana arvostelu, jossa viimeinen lause: "Liikkuu edelleen omistaen koko kehĂ€n, Laatu Leidi!" lĂ€mmitti sydĂ€ntĂ€ 💗

ParasnarttukehÀÀn minĂ€ vein Charmin, Reka Myrrin ja Jarno Lumon. Saatiin juosta yhdessĂ€ ja yksitellen ympĂ€ri ja edes takaisin. Lumo nostettiin Charmin taakse, ja sitten vielĂ€ kierros. Ja jĂ€rjestys oli Charmi PN1 ROP-juniori ja ROP, Lumo PN2 ROP-veteraani, toinen junnunarttu kera sertin PN3 ja karvaton, "pörhöbikineissĂ€" (Pian arvostelun mukaan) esiintynyt Myrri PN4 😄 Mahtavaa, Charpan upean edellispĂ€ivĂ€n NOU1- tuloksen jĂ€lkeen neiti oli ROP, ensimmĂ€istĂ€ kertaa Suomen kehissĂ€! Tolleri kĂ€yttöön ja nĂ€yttöön, todellakin!

KasvattajaryhmĂ€kin pÀÀstiin esittĂ€mÀÀn, missĂ€ kauniilla arvostelulla saimme KP:n ja olimme ROP-kasvattaja. Hieno pĂ€ivĂ€ kerrassaan! Ja hieno viikonloppu, tai oikeastaan koko vuosi! 💗

TĂ€ssĂ€ vielĂ€ Charmin kaunis arvostelu, Pia Itkosen sanelemana: "Upea, tyypiltÀÀn erinomainen nuori narttu. Kaunisilmeinen pÀÀ. Erinomainen sivuprofiili. Vahva hyvĂ€ kaula. Erinomaiset tasapainoiset kulmaukset. HyvĂ€ rintakehĂ€. Eturinta tarvitsee vielĂ€ aikaa. Vahva lanne. Erinomainen raajaluusto ja kĂ€pĂ€lĂ€t. Erinomainen karvanlaatu ja vĂ€ritys. Kaunis, edukseen esitelty hĂ€ntĂ€. Moitteeton liike joka suunnasta. TĂ€ssĂ€ nartussa on tolleria kirsusta hĂ€nnĂ€n pÀÀhĂ€n! MiellyttĂ€vĂ€ kĂ€ytös. EsitetÀÀn kauniisti". 
PN1 ROP-juniori ROP

Charmi ROP-juniori ja ROP, tuomarina Pia Itkonen